Siedem gastronomicznych cudów Portugalii „As 7 Maravilhas”

Siedem gastronomicznych cudów Portugalii „As 7 Maravilhas”

Co to jest Siedem gastronomicznych cudów Portugalii?

Konkurs Siedem Cudów Gastronomii powstał w wyniku promocji dziedzictwa historycznego i naturalnego Portugalii poprzez telewizyjny program 7 Cudów Portugalii (As 7 Maravilhas), w którym nominacje były wybierane przez ogół społeczeństwa, a nie przez jury. Celem wydarzenia było nagłośnienie i promocja narodowego dziedzictwa gastronomicznego opartego na tradycyjnej gastronomii, odzwierciedlającego gastronomię regionów, które je reprezentują, a także składniki dobrej portugalskiej kuchni. Początkowo zaprezentowano 70 dań, podzielonych na sektory gastronomiczne, które następnie zostały zredukowane do 21 finalistów, po trzech na sektor.

google.com, pub-5963045510551873, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Aby kandydat został przyjęty, musiał spełnić określone kryteria, które pozwoliłyby określić danie jako prawdziwie portugalskie oraz wykazać, że ma ono udowodnioną wartość historyczno-tradycyjną, a zatem stanowi integralną część tradycyjnego portugalskiego przepisu. Aby tak się stało, musiałyby to być dania przyrządzane wyłącznie z produktów rolno-spożywczych wyprodukowanych w Portugalii i których walory techniczne i społeczne, a także etnograficzne i historyczne wykazywały autentyczność i starożytność. Kryteria te były następujące:

  1. Oryginalne przepisy, które integrują tradycyjne portugalskie wartości;
  2. Co najmniej ponad 50-letnia historia (< 1960 r.) ze względu na swoje korzenie w portugalskiej kulturze i tradycji;
  3. Aktywna tradycja wytwarzania na terytorium kraju;
  4. Produkowane z surowców wykorzystywanych na szczeblu krajowym, regionalnym lub lokalnym, a także w produktach rolno-spożywczych wytwarzanych w Portugalii;
  5. Stanowią punkt odniesienia w zwyczajach żywieniowych jednego lub większej liczby regionów;
  6. Stanowią kulturową i gospodarczą afirmację jednego lub większej liczby regionów lub wspierają różnorodność biologiczną regionu;
  7. Reprezentują różnorodność regionalną jako czynnik wzbogacający gastronomię.

Oficjalna deklaracja 7 Cudów Gastronomii miała miejsce 10 września 2011 r. o godzinie 21:00 w Santarém, w Starej Szkole Praktyki Kawalerii (obok Klasztoru São Francisco), podczas mega show z udziałem artystów jak Rui Veloso, Ana Moura, Boss AC, Carminho i Zeca Semper.

Dania, które wygrały konkurs Siedmiu cudów Portugalskiej Gastronomii:

1. Alheira de Mirandela

Alheira to typowa portugalska kiełbasa, której głównymi składnikami są mięso drobiowe, pieczywo, oliwa z oliwek, smalec, czosnek i papryka. Według tradycji kiełbasa ta została stworzona przez Nowych Chrześcijan, którzy w tajemnicy nadal przestrzegali zwyczajów religii żydowskiej, aby dać społeczeństwu do zrozumienia, że ​​są zaangażowanymi i dobrze zintegrowanymi chrześcijanami. Ponieważ judaizm zabrania spożywania wieprzowiny, niektórzy z rzekomo niedawno nawróconych wymyślili kiełbasę, w której mięso drobiowe dyskretnie zastąpiło tradycyjną wśród chrześcijan wieprzowinę. W ten sposób w pierwszych alheirach stosowano różne mięsne alternatywy dla wieprzowiny, takie jak indyk, kurczak i inny drób.

Alheira de Mirandela. Źródło: wikipedia

2. Queijo Serra da Estrela

Ser Serra da Estrela to portugalski ser wytwarzany z mleka owczego, posiadający chronioną nazwę pochodzenia. Najstarsze wzmianki o tym serze pochodzą z XII wieku, co czyni go najstarszym z portugalskich serów i jednym z najsłynniejszych serów owczych na świecie. Powszechnie nazywany Queijo da Serra, jest serem dojrzewającym o półmiękkiej, maślanej białej lub żółtawej paście, który jest wytwarzany z mleka owczego w górskim regionie Serra da Estrela.

Ser Serra da Estrela

3. Caldo Verde

Popularna zupa tradycyjnej kuchni Portugalskiej. Do podstawowych składników caldo verde należą prócz wody oliwa, ziemniaki i tzw. kapusta galicyjska (odmiana kapusty warzywnej przypominająca jarmuż i kapustę pastewną). Ponadto najczęściej dodaje się cebulę, czosnek i kiełbasę chouriço.

Popularna zupa caldo verde

4. Sardinha assada

Grillowana sardynka. W Portugalii zwyczajem jest przygotowywanie tego dania podczas popularnych festiwali. Sardynki najlepiej przygotować dzień wcześniej, posypać gruboziarnistą solą. Na drugi dzień ułożyć je na podwójnym grillu nad węglami i grillować nad małym płomieniem. Sardynki podajemy zwykle w towarzystwie pieczonej papryki i gotowanych ziemniaków. Można się nimi również delektować kładąc je na grubej kromce chleba, która wchłonie naturalny tłuszcz.

Grillowane sardynki

5. Arroz de Marisco

Ryż z owocami morza. Jak sama nazwa wskazuje, to danie składa się z różnych rodzajów owoców morza, należą do nich krewetki, małże, kraby, homary, małże i sercówki. Kombinacje stosowanych owoców morza różnią się w zależności od regionu, w zależności od przepisów, dostępności i ceny.

Arroz de marisco

6. Leitão da Bairrada

Prosię z regionu Bairrada piecze się w całości i zaprawia intensywnymi przyprawami, co wymaga czasu i poświęcenia. Do przygotowania potrawy najlepiej jest, aby prosię ważyło od 6 do 8 kilogramów. W ten sposób mięso nie będzie miało nadmiaru tłuszczu gdyż zwierzę żywiło się wyłącznie mlekiem matki. Tradycyjnie do Leitão da Bairrada podaje się małe gotowane ziemniaki ze skórką, prosta sałatka i plasterki pomarańczy, które dają efekt cierpkiego smaku.

Leitão da Bairrada – źródło: wikipedia

7. Pastel de Belém

Budyniowe babeczki z ciasta francuskiego charakterystyczne dla kuchni portugalskiej, wywodzące się z lizbońskiego klasztoru Hieronimitów w Belém. Zakonnicy używali pierwotnie białek z kurzych jaj do krochmalenia habitów. Z niepotrzebnych żółtek zaczęto produkować babeczki i działalność ta stała się z czasem ważnym źródłem dochodów klasztoru. Po likwidacji klasztoru w 1834 r. przepis sprzedano rodzinie, która sprzedaje je pod zastrzeżoną nazwą pastéis de Belém w piekarni sąsiadującej z klasztorem.

Pastel de nata

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę