Co zjeść w Lizbonie 2023

Portugalska kuchnia sporo różni się od Polskiej. Doradzam czego trzeba koniecznie spróbować będąc w Lizbonie. Jestem łasuchem i nie przepuszczę okazji, żeby spróbować nieznanego mi dania czy lokalnego przysmaku, w końcu to też bardzo ważna i jakże interesująca część kultury! Gorąco zachęcam Was do spróbowania portugalskich potraw. Wybierasz się do Portugalii i zastanawiasz się co zjeść? Poniżej subiektywna Lista portugalskich przysmaków, których trzeba spróbować będąc w Lizbonie.

google.com, pub-5963045510551873, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Snapseed-1-768x1024.jpeg
Amêijoas à Bulhão Pato czyli małże na maśle i czosnku

Portugalskie Przystawki

Tremoços –  nasiona łubinu, to popularna przekąska podawana do piwa. Nasiona po zebraniu zalewa się solanką i poddaje obróbce cieplnej. Należy je jeść bez skórki.

Queijo – Ser – najlepiej od razu cała deska portugalskich serów :). Queijo amanteigado (maślany), requeijão, queijo curado, queijo queimoso, etc. Wybór jest tak ogromny, że można wymieniać w nieskończoność i pisać o nich wiersze.

Pastel de bacalhau to krokiecik z bacalhau (solonego i suszonego dorsza), ziemniaków, cebuli, jajek i natki pietruszki.

Peixinhos da horta – „rybki z ogródka” czyli fasolka w tempurze.

Amêijoas à Bulhão Pato czyli małże według przepisu Bulhão Pato (portugalski poeta) – przyrządzane na oliwie z oliwek i maśle, ze sporą ilością czosnku, kolendry i soku cytrynowego. Podawane na gorąco.

Salada de polvo to sałatka z ośmiornicy z drobno posiekaną cebulką, kolendrą a wszystko skropione oliwą z oliwek.

Pica Pau to potrawa ze smażonego mięsa, które jest pokrojone na małe kawałki i zazwyczaj podawane z ogórkami kiszonymi i innymi piklami. Oryginalnie pica pau robiło się z wieprzowiny, ale można użyć również wołowiny. Mięso doprawia się czosnkiem, oliwkami, masłem, musztardą i piwem.

Caracóis czyli ślimaki. Ugotowane w bulionie z dodatkiem oregano, czosnku i papryczki chilli są idealną przekąską do zimnego piwa w upalne dni. Często podaje się do nich grzanki z masłem czosnkowym, które można maczać w bulionowym sosie. Z początkiem maja w witrynach portugalskich knajpek pojawiają się kartki z wyczekiwaną przez wielu informacją: Há Caracóis! (są ślimaki!/ mamy ślimaki). Jak głosi portugalska tradycja, ślimaki można jeść w miesiącach, których nazwy nie mają literki „r” czyli od maja do sierpnia.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie IMG_1744-1-683x1024.jpeg
Portugalskie sery w pełnej okazałości
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Snapseed-3-768x1024.jpeg
Caracóis – ślimaki – portugalska zakąska do piwa

Portugalskie dania główne

Sardinhas assadas – pieczone na grillu sardynki, podawane z gotowanymi ziemniakami (batatas) i surówką (salada). Popularne w Lizbonie w czerwcu, podczas obchodów świąt Santos Populares.

Bacalhau – dorsz to król na portugalskich stołach, nie może go zabraknąć i na tej liście. Kupuje się go jako zasolony i suszony półprodukt, z którego tworzy się tyle potraw, ile dni w roku. Najbardziej popularne formy podania to Bacalhau com natas (dorsz w śmietanowo beszamelowym sosie) i Bacalhau à Brás: kawałki solonego dorsza, cebuli i cienko posiekanych smażonych ziemniaków, wszystko połączone z jajecznicą. Danie zwykle jest przyozdobione czarnymi oliwkami i posypane świeżą kolendrą.

Polvo à lagareirodanie z ośmiornicy, oliwy z oliwek, ziemniaków, grelos (rapini/ brokuły rabe) i czosnku.

Arroz de Mariscoryż z owocami morza przeważnie podawany w garnku, w którym został ugotowany.

Carne de porco à alentejana to wieprzowina z małżami (amêijoas),ziemniakami i kolendrą. Choć po nazwie mogło by się wydawać, że danie pochodzi z Alentejo to tak naprawdę wywodzi się ono z Algarve a nazwa jest hołdem dla wspaniałego mięsa wieprzowego z Alentejo.

Arroz do pato to ryż z drobnymi kawałkami mięsa z kaczki i plasterkami kiełbasy chouriço zapiekany w piekarniku.

Bife à Portuguesa – stek wołowy podawany z sadzonym jajkiem, frytkami i sosem.

Naco na pedra to kawał surowego wołowego mięsa, który jest podany na gorącym kamieniu w towarzystwie posiekanego czosnku, soli gruboziarnistej i sosów. Własnoręcznie smażymy stek, krojąc go na mniejsze kawałki i obracając.

Alheira – rodzaj portugalskiej kiełbasy z mięsa innego niż wieprzowina np. cielęciny, drobiu lub królika. Nazwa potrawy pochodzi od portugalskiego określenia czosnku (alho). Jednak obecnie alheira nie musi zawierać czosnku, choć nadal jest on do niej często dodawany. Oprócz mięsa najczęstszymi składnikami są chleb, olej, czosnek i papryka.

Feijoada – fasola z kiełbasą, trochę przypominająca fasolkę po bretońsku.

Naco na pedra na gorącym kamieniu który był nagrzany w piecu

Desery

Portugalczycy kochają słodycze – w cukierniach można spróbować niezliczonych rodzajów słodkich przysmaków.  Co zamówić na deser w portugalskiej restauracji lub w kawiarni.

Pastéis de Nata – warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii. Gorące pastéis smakują najlepiej. Znajdziecie je w praktycznie każdej kawiarni.

Baba de camelo – w wolnym tłumaczeniu „ślina wielbłąda” – a w rzeczywistości deser karmelowy.

Bolo bolacha – herbatnikowo-kremowe ciasto o posmaku kawy.

Mousse de chocolate – mus czekoladowy. Koniecznie poproście dodatkowo o „cheirinho”: mousse de chocolate com cheirinho oznacza mus z „prądem” czyli z dodatkiem alkoholu aguardente, który kelner na naszych oczach wleje do deseru.

Do deseru warto zamówić café expresso – małą czarną kawę (wymawiaj „eszpressu” :), bez której Portugalczycy nie mogą żyć i funkcjonować. Espresso pije się do śniadania, w drodze do pracy a potem przez cały dzień aż do kolacji. Konkurencją dla klasycznej kawy z ekspresu (um café, uma bica) jest kawa z mlekiem – z dużym dodatkiem mleka (um galão), niewielkim (um garoto escuro lub um pingado) lub duża czarna z mlekiem (meia de leite).

Pastéis de Nata – słodkie budyniowe babeczki

Moje ulubione restauracje w Lizbonie z kuchnią portugalską

Wybierasz się do Lizbony i zastanawiasz się co zjeść? Chcesz iść do sprawdzonych restauracji i spróbować portugalskich dań? Poniżej podaję kilka propozycji gdzie smacznie zjeść w Lizbonie. Podzielcie się Waszymi ulubionymi miejscami, chętnie je odwiedzę.

Cantinho de São José (Avenida da Liberdade – MAPA) – prosto i smacznie. Poczuj klimat portugalskiej taszki (knajpki)!

Lisboa Tu & Eu (Alfama – MAPA) – dania główne w formie przystawek, ta restauracja to idealne miejsce, żeby popróbować kilku potraw na raz.

Antikuario Cafe (Avenida da Liberdade – MAPA) – miejsce z klimatem urządzone wewnątrz antykwariatu!

Satélite Da Graça (Largo da Graça – MAPA) – bardzo prosta kuchnia za to jak pysznie. Polecam spróbować Robalo – grillowanego okonia morskiego.

Verde Minho (Centro – MAPA) – mała rodzinna restauracja – pyszne mięsa, domowe desery oraz zielone wino z nalewaka.

O Aregos (Santos – MAPA) – portugalsko, prosto, tradycyjne i smacznie. Spróbujcie tutaj Naco na pedra (stek na gorącym kamieniu).

31 d’Armada (Alcântara – MAPA) – nowoczesna restauracja z pięknym ogródkiem.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę