
Region Ribatejo, w którym znajduje się Tomar słynie z potraw z dziczyzny. Najsłynniejszym daniem jest Coelho na abóbora czyli zając zapiekany w dyni, mięso jest serwowane we wnętrzu warzywa. Inna słynna potrawa kuchni regionalnej Tomar to Morcela de arroz (kaszanka z ryżem), która w smaku różni się od polskiej i jest podawana z pieczonymi ziemniakami i podsmażaną zieleniną. W cukierniach królują tradycyjne wyroby na bazie żółtek, niektóre nadal przyrządzane według starych zakonnych przepisów, spróbujcie słodkich kulek beja-me depressa (szybko mnie pocałuj) oraz fatias de Tomar (kromki z Tomar).
Chico Eias to najlepsza tradycyjna restauracja w Tomar i okolicy, położona poza centrum. Konieczna rezerwacja. Przygotujcie się na ogromne porcje jedzenia. To tutaj spróbujecie słynnego pieczonego w dyni zająca (coelho na abóbora).
MAPA
Restaurante Lusitânia – smacznie, tradycyjne portugalskie dania i niedrogo. Spróbujcie espetada de polvo (szaszłyk z ośmiornicy).
MAPA

