[🇬🇧EN BELOW]
Święta Bożego Narodzenia w Portugalii to tylko 24 (Wigilia) i 25 grudnia. Jednym z najciekawszych i żywo kultywowanych w tym kraju zwyczajów jest przygotowywanie szopek bożonarodzeniowych, po portugalsku presépio. Maleńkie szopki możemy zobaczyć w domach a na placach i ulicach miast stoją takie całkiem pokaźnych rozmiarów. Jak nakazuje tradycja, miejsce w presépio przeznaczone dla Dzieciątka Jezus pozostaje puste aż do północy w Wigilię. Consoada czyli kolacja wigilijna to najważniejszy posiłek podczas całych Świąt.
Potrawy
Na świątecznym stole gości król portugalskich dań: bacalhau de consoada czyli dorsz w wydaniu wigilijnym. Ryba jest przyrządzana według specjalnej receptury i podana z gotowanymi ziemniakami, jajkami oraz liśćmi kapusty galicyjskiej (couve galega), a to wszystko polane oliwą z oliwek. Próżno szukać na portugalskim świątecznym stole dwunastu potraw, lista dań jest bardzo okrojona za to miłośnicy słodyczy mają w czym wybierać: rabanadas (grzanki smażone z cukrem i cynamonem), filhoses (płaskie pączki o posmaku pomarańczy), arroz doce (pudding ryżowy z cynamonem) i okrągłe Bolo Rei – królewskie ciasto przypominające keks.
Gdzie się wybrać w okresie świątecznym.
Będąc w południowej części kraju, Algarve trzeba odwiedzić Vila Real de Santo António by na własne oczy zobaczyć największą portugalską szopkę skonstruowaną na 230m2, z 20 ton piachu, 3000kg korka i ponad 5600 figurek.
Obowiązkowy jest również spacer po pięknie oświetlonym Lizbońskim centrum, w dzielnicach Baixa i Chiado nie brak świątecznych dekoracji.
Portugal celebrates Christmas on 24th of December (Christmas Eve) and on 25th (bank holiday). One of the most interesting and vividly cultivated traditions in this country is the preparation of nativity scenes, presépio in Portuguese. We can see tiny nativity scenes in houses, and on the squares and streets of the cities there are quite big nativity scenes. As per tradition the space for Baby Jesus in presépio remains empty until midnight on Christmas Eve. Consoada (Christmas Eve dinner) is the most important meal during the whole Christmas season.
Christmas food
The king of Portuguese festive table is bacalhau de consoada (Christmas Eve codfish). The fish is prepared according to a special recipe and served with boiled potatoes, eggs and Galician cabbage leaves (couve galega), all covered with olive oil. The list of dishes is limited but sweets lovers will be in heaven, there ara a lot of Christmas desserts: rabanadas (special toasts fried with sugar and cinnamon), filhoses (flat donuts with an orange flavor), arroz doce (rice pudding with cinnamon) and round Bolo Rei – royal cake resembling a fruitcake.
Where to go during the holiday season.
In the southern part of the country, Algarve, visit Vila Real de Santo António to see with your own eyes the largest Portuguese nativity scene constructed on 230 m2, with 20 tons of sand, 3,000 kg of cork and over 5,600 figurines.
It is also obligatory to stroll through Lisbon’s beautifully lit city center, with lots of Christmas decorations in the Baixa and Chiado districts.