[🇬🇧EN BELOW]
Palce lizać! MUXAMA (Portugalska nazwa, wymawiamy „muszama” / Mojama (Hiszpania) / Mosciame (Włochy)) to śródziemnomorski delikates: filetowany, solony tuńczyk suszony wiatrem i słońcem.
Słowo muxama/ mojama pochodzi z arabskiego (musama – suchy) choć podobno ma swoje korzenie w języku fenickim. To Fenicjanie odkryli jak suszyć tuńczyka w soli morskiej by w ten sposób przechowywać ryby przeznaczone na handel.
Muxama to solona i suszona polędwica z tuńczyka. Filety obtacza się w soli morskiej i pozostawia na kilka dni, następnie płucze się mięso by usunąć sól i suszy się je na słońcu i wietrze przez piętnaście do dwudziestu dni.
Mojama jest bardzo popularna w hiszpańskiej Andaluzji. W Portugalii można spróbować muxamy np w Lizbońskiej knajpce Sol e Pesca (dawny sklep ze sprzętem rybackim), na różowej ulicy w dzielnicy Cais do Sodré. Gorąco polecam, rozpływa się w ustach!
Sol e Pesca:
R. Nova do Carvalho 44, Lizbona
[MAPA]
[EN 🇬🇧]
Yummy! MUXAMA (in Portuguese. Mojama (Spanish), Mosciame (Italian)) is a mediterranean delicacy. It consists of filleted salt-cured tuna. The word mojama comes from the Arabic musama (dry), but its origins are Phoenician, specifically from Gdr (Gadir, Cádiz today), the first Phoenician settlement in the Western Mediterranean Sea. The Phoenicians had learned to dry tuna in sea salt to prepare it for trade.
Muxama is made using the loins of the tuna by curing them in salt for two days. The salt is then removed, the loins are washed and then laid out to dry in the sun and the breeze (according to the traditional method) for fifteen to twenty days.
It is usually served in extremely thin slices with olive oil and chopped tomatoes or almonds. In Portugal you can try muxama in many places, for example in Lisbon in the pub Sol e Pesca (before it was a shop with fishing accessories) at the famous pink street – Cais do Sodré neighborhood. It’s simply DELICIOUS.
Sol e Pesca:
R. Nova do Carvalho 44, Lisbon
[MAP]