Castanhas Assadas

Castanhas Assadas

[EN BELOW🇬🇧]
Odwiedzając Portugalię jesienią i zimą łatwo natrafić na ulicy na wózki sprzedawców pieczonych kasztanów. Jadalne kasztany można przyrządzić również w domu w piekarniku, polecam mój sprawdzony przepis na castanhas assadas czyli pieczone kasztany 😁.

Składniki:
-jadalne kasztany
-sól gruboziarnista 

  1. Nagrzać piekarnik do 200C stopni.
  2. Umyć kasztany pod bieżącą wodą.
  3. Ponacinać łupinki kasztanów.
  4. Do miski wlać wody i wsypać 4 łyżki soli gruboziarnistej i wymieszać wodę do rozpuszczenia soli. 
  5. Kasztany wrzucić do osolonej wody i zostawić na 10 minut.
  6. W piekarniku rozłożyć folię aluminiową a na niej kasztany.
  7. Piec 30 minut. W międzyczasie można polać kasztany odrobiną osolonej wody.
  8. Po 30 minutach wyjąć kasztany z piekarnika, obrać z łupinek.
  9. Bom Apetite! Smacznego!

[🇬🇧]
During autumn and winter in Portugal it’s easy to find on the street vendors of roasted chestnuts. Edible chestnuts can also be made at home in the oven, I recommend my recipe for Castanhas assadas 😁

Ingredients:
– edible chestnuts
– thick grain salt (4 spoons)

1. Warm the oven up to 200 C degrees.
2. Wash chestnuts.
3. Cut the chestnut shells.
4. Pour water into the bowl and pour 4 tablespoons of thick grain salt and mix water to dissolve salt.
5. Place chestnuts in salted water, leave them for 10 minutes and take out from the water.
6. Put chestnuts in the oven and leave for 30 minutes (In the meantime, you can pour chestnuts with a bit of salted water).
7. After 30 minutes, remove chestnuts from the oven, peel from the shells.

Bom Apetite! Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry