Przepis na Portugalskie Ciasto Migdałowe

Migdały są dość popularne w portugalskiej kuchni a na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć Bolo de amêndoa (ciasto migdałowe). W Wielkanoc nie znajdziemy w portugalskich domach jajek z majonezem ani jajek faszerowanych, co najwyżej jajka czekoladowe, migdały w czekoladzie oraz cały arsenał ciast bo Portugalczycy to łasuchy i uwielbiają słodycze. Podaję przepis na  portugalskie ciasto migdałowe z delikatną tradycyjną polewą, idealne na Wielkanoc: Bolo de Amêndoa húmido com doce de ovos.

Składniki na ciasto:
6 jajek
150 gr mąki
400 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka cytryny
200 gr mielonych migdałów

Składniki, słodka jajeczna polewa:
6 żółtek
200 gr cukru
200 ml wody
2 jajka

Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem.
Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia, migdały i startą skórkę cytryny. Na koniec dodaj stopniowo pianę z białek.
Wysmaruj blachę do pieczenia masłem i podsyp trochę mąką. Wlej ciasto do blachy.
Piec w temp. 170° C ok. 35 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Jeśli nie chcesz dodawać polewy możesz po prostu posypać ciasto cukrem pudrem. 

Słodka polewa:
Podgrzej wodę w garnku i rozpuść w niej cukier. Dla aromatu możesz dodać trochę skórki z cytryny do gotowanej wody. Doprowadź do wrzenia, mieszaj. Zestaw z ognia po 3 minutach i zostaw do wystygnięcia.
Dobrze ubij żółtka z jajkami. Przepuść przez sitko.
Kiedy woda z cukrem już przestygnie dodaj łyżkę jajecznego płynu i energicznie mieszaj. Dodaj 3 łyżki i mieszaj (nie można dodać wszystkiego na raz). Po dodaniu połowy płynu możesz już dodać resztę, energicznie mieszając, postaw na małym ogniu do wrzenia i aby masa delikatnie zgęstniała. Mieszaj, żeby nie przypalić. Kiedy polewa zgęstnieje, zdejmij z ognia nadal mieszając, odstaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół (horyzontalnie) i rozsmaruj połowę słodkiej polewy na pierwszym placku, przykryj drugim plackiem i rozsmaruj resztę polewy na wierzchu. Wstaw do lodówki. Ciasto można udekorować migdałami lub czekoladowymi jajkami.

Smacznego!

Więcej o portugalskich tradycjach Wielkanocnych możecie przeczytać tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry